Fakültemizde “Sıfır Atık Eğitim Serileri” Kapsamında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

 Fakültemiz Prof. Dr. Mehmet Gürkan Konferans Salonu'nda “Sıfır Atık Eğitim Serileri” kapsamında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Toplantıya Dekanımız Prof. Dr. Serkan Erat, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Sami Gökpınar, Üniversitemiz Sıfır Atık Yönetimi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Eray Alçığır, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü Üyesi Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Program, Sıfır Atık Yönetimi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Eray Alçığır’ın “Sıfır Atık Yönetimi ve Üniversitelerde Sıfır Atık Sisteminin Durumu” konulu sunumu ile başladı.

Doç. Dr. Mehmet Eray Alçığır, sunumunda “Bugün burada, fakültemiz akademik, idari ve temizlik personellerine yönelik israfın önlenmesini ve kaynakların daha verimli kullanılmasını amaçlayan Sıfır Atık Eğitimi’ni vermek üzere bulunuyoruz. Sıfır atık, kelime anlamı itibariyle israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesini veya minimize edilmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan bir çeşit atık yönetim felsefesidir. Atıkların geri dönüşümü ve geri kazanımı sürecinde; atıkların değerlendirilmeden bertaraf edilmesi suretiyle hem ham madde hem de enerji anlamında ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Tekrar değerlendirilebilen atıkları geri dönüştürerek doğal kaynaklarımızı tüketmeden yeni ürünler elde etme imkanımız ile kaynak israfının önüne geçebiliriz. Örneğin; bir ton kâğıdın geri dönüştürülmesiyle 17 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir. Plastik ambalaj atıklarının geri kazanılması sonucu ise petrolden tasarruf sağlanabilmektedir. Dönüşen her bir ton cam için, 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Maden çıkartılarak üretilen bir metal kutunun yapımında harcanan enerji için geri dönüşüm yöntemi kullanılarak 20 metal kutu yapılabilmektedir. Benzer şekilde, kâğıt ve karton atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretilmesi için gerekli olan enerji, normal işlemler için gerekli olanın yarısı kadar olmaktadır. Bu şekilde, cam ve plastik atıkların da geri dönüşümü mümkündür ve önemli oranda enerji tasarrufu sağlanmaktadır.” dedi.

Ülkemizde yapılan sıfır atık çalışmalarının tarihsel sürecini, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü olarak Üniversitemizde yapmak istedikleri çalışmaları anlatan Sıfır Atık Yönetimi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Eray Alçığır, “Sıfır Atık Projesinin ilk girişimleri T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılmıştır. 2021 yılında hem Paris Antlaşması imzalanmış hem de Türkiye Yeşil Mutabakat Eylem Planı hazırlanmıştır. 2018-2023 yıllarını kapsayan eylem planı çerçevesinde; kamu kurumları, yolcu terminalleri, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, turizm tesisleri ve büyük iş yerlerinde Sıfır Atık Projesi hayata geçirilmiştir. 2023 yılından sonra da tüm Türkiye’de uygulamaların devam etmesi planlanmaktadır. 2023 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesinde üniversite kampüslerinde sıfır atık uygulamalarının ve depozito yönetim sistemlerinin kurulması ve Türkiye genelinde standart uygulamaların geliştirilmesi projesi gündeme getirilmiştir. Türkiye yüzyılında hem sürdürülebilir bir kalkınma ile refah seviyesinin yükseltilmesi hem de 7’den 70’e bir yaklaşımla gelecek nesillerimize daha yaşanabilir topraklar ve temiz bir çevre bırakmak üzere eğitim faaliyetlerine hız kazandırmak son derece önemlidir. Bu bakımdan Üniversitemiz bünyesinde Sıfır Atık Koordinatörlüğümüzün sıfır atık felsefesini yerleştirmek ve benimsetmek üzere ilk uygulama örnekleri Veteriner Fakültemizde başlamıştır. Daha sonra seri halde vereceğimiz eğitimleri ile bu örnekleri diğer fakülte, yüksekokul ve birimlerde de önümüzdeki süreçte sürdürmeye kararlıyız. Üniversitemizin tüm değerli paydaşlarıyla bunu başaracağına inancımız tamdır. Sıfır atık yaklaşımıyla; verimliliğin artması, temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması, israfın önüne geçilmek suretiyle maliyetlerin azaltılması, çevresel risklerin azalması, personelimizin ‘duyarlı tüketici’ duygusuna sahip olması, ulusal ve uluslararası ortamlarda kurumumuzun ‘çevreci’ sıfatına sahip olmasının sağlanması ve bu sayede saygınlığının arttırılması gibi avantajlar elde edilmesi düşünülmektedir. Sıfır atık, bilinçli tercihler ve sorumlulukla başlar, dönüşümle büyür ve geleceğe yeşil bir anlam katar. Hepinize katılımınız, ilginiz ve sabrınız için teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısı, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü Üyesi Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut’un “Sıfır Atık Eğitimi ve Uygulamalı Örnekleri” konulu sunumu ile devam etti.

Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut konuşmasında, “Atık, herhangi bir faaliyet sonucu oluşan, çevreye atılan veya bırakılan ya da atılması zorunlu olan herhangi bir madde veya materyaldir. Atık yönetimi ise atığın oluşumunun önlenmesi, kaynağında azaltılması, yeniden Kullanılması, özelliğine ve türüne göre ayrılması, biriktirilmesi, toplanması, geçici depolanması, taşınması, ara depolanması, geri dönüşümü, enerji geri kazanımı dahil geri kazanılması, bertarafı, bertaraf işlemleri sonrası izlenmesi, kontrolü ve denetimi faaliyetleridir. Sıfır atık israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşumunun engellenmesini, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanmasını ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesidir.” ifadelerine yer verdi.

Atık yönetimi hiyerarşisi sıralaması, atık türleri, geçici atık depolama alanları, sıfır atık projesi ve hacim azaltma teknikleri hakkında görseller eşliğinde bilgi veren Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut, “Sonuç olarak geri dönüştürülebilir atıklarımızı çöplerle karıştırmadan kaynağında ayrı biriktirirsek geri dönüştürülebilir atıkların ekonomiye kazandırılmasını sağlamış oluruz.  Katı atık düzenli depolama tesisine gönderilen çöp miktarını azaltır, çevre kirliliğini önler ve insanların ve doğada yaşayan diğer canlıların yaşam kalitesini yükseltmiş oluruz.” şeklinde konuştu.

Dinleyicilerin sorularının cevaplanması ve görüş alışverişi ile devam eden toplantı sonrasında  Dekanımız Prof. Dr. Serkan Erat, Üniversitemiz Sıfır Atık Yönetimi Genel Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Eray Alçığır’a ve Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörlüğü Üyesi Öğr. Gör. Meltem Ünal Bulut’a verdikleri kıymetli bilgiler dolayısıyla teşekkür etti.